Skip to content
+420 773 679 374 info@nirvanatree.cz O nás Doprava Tabulka velikostí

MAGICKÁ EXHIBICE JÍDLA

ŘEKNI MI CO JÍŠ, A JÁ TI ŘEKNU JAKÝ JSI

 

Je jen jediná věc, která spojuje všeobepínajícím způsobem všechny živé bytosti světa. Bůh? Láska? Peníze? Církev? Organizace? Sport? Mobil? Internet?

 

 

Cha, zapomeňte. Je to potrava.

 

 

Přemýšleli jste někdy o tom, do jaké míry právě jídlo ovlivňuje náš osud, sny, nálady?

 

 

A ovlivní lépe osud člověka kuchyně francouzská anebo recepty z Mexika? Máte raději bílou omáčku na špagety nebo červenou? Proč mívají těhotné ženy chuť na kyselé okurky? Proč se zásadní křižovatky mezilidských vztahů odvíjí od společenského stravování?

 

 

Souvisí to třeba s jógovým přiřazením smyslu chuti ke 2. čakře, která je nejčastěji umísťovaná na úroveň podbřišku (či části zad zvaných kříže) a která odpovídá za lidské nálady, plození a sexualitu?

 

 

Každá země je propojena se svým chlebem a se svými recepty. Lidé jsou na ně odmalička navyklí a mají-li o své potraviny přijít, ocitají se ve stejné situaci jako feťák bez drogy. Tento absťák si může každý prožít na dovolené v jiném stravovacím pásmu. Jídlo je zkrátka návykové. A toto „závislost“ na rodném jídle nebude zřejmě fyzická, ale psychická.

 

 

 V duchovnu bychom mohli ještě připojit vlivy astrologické, karmické, tedy tzv. VASÁNY. Neviditelná propojení na lidech, místech a věcech života, na které jsme navyklí. Lidem, kterým se stýská po domově, se v nostalgických snech nevybavuje jen chuť jejich chleba, ale i spousta hloupostí, jako je třeba oblíbená pokladna v obchodě, kde pravidelně nakupují. Rozhodne-li se někdo pro odchod do kláštera nebo do poustevnické jeskyně, je strháván těmito vasánami (neviditelnými vazbami) k nepříjemným pocitům.

 

 

Teoreticky má člověk svobodu a svou budoucnost si může vytvářet po svém. Jenže pevné, neviditelné sevření vasánami (včetně zvyků), které ho svazuje s konkrétními územími, lidmi, jídlem a chováním – tuto svobodu osudu téměř úplně vymažou. Čím je člověk starší, tím více vasán. To, že mladí lidé mají vasán méně, dokazují výzkumy emigrantů. Čím je člověk mladší, tím snadněji se adaptuje na novou vlast, stravu, jazyk a lidi.

 

 

Angličan Ringo Starr miloval k snídani slaninu s vajíčky (hemenex). Když byl se svou skupinou Beatles na meditačním semináři v indickém klášteře, utekl odsud jako první po několika dnech. Za jeden z hlavních důvodů odchodu prohlásil touhu po své oblíbené snídani. V klášteře i v nejbližších městech nešlo sehnat ani maso ani vajíčka z důvodu náboženského vegetarianismu.

 

 

Vrchní i kuchař prý dokážou po letech praxe poznat na přicházejícím hostovi, co si objedná. Dá se i poznat podle jídla osobnost, přátelé, zaměstnání a nejpravděpodobnější budoucnost strávníka? Znalost magické exhibice jídla by to měla dokázat. Někdo rád jednoduchý život podle jízdního řádu. Jiného to zabíjí zaživa, protože rád letí životem jak na horské dráze vstřebávajíc rychlost a chaos. S chutí jídla je to stejné.

 

 

Jasné, výrazné a nekomplikované chutě jídla naznačují osobnost strávníka. Neznamená to automaticky, že když nemá rád hranolky s banánem, že žije nekomplikovaný život, protože může v nekomplikované stravě hledat odpočinek od pestrého chaosu jeho života. Ale v každém případě to něco znamená. A naopak pestrá, chuťově komplikovaná strava u jiného strávníka bude znamenat něco zcela jiného.

 

 

Již světově známý „alchymista“chutí  Jean A. Brillat – Savarin, (který své kulinářství sepsal ve slavné knize s podnázvem Meditation on Transcendent Gastronomy), vyslovil známou větu: „Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaký jsi.“ Není mnoho věcí, které bychom dělali tak dlouhodobě a pravidelně, jako jezení.

 

 

Špičkoví, profesionální sportovci trénují dvakrát, maximálně třikrát denně, aby byli tím, čím jsou. Jejich život a osobnost byla vybraným sportem ovlivňována od dětství. My ovlivňujeme jídlem své tělo již od stáří několika měsíců (ihned, jak začne kojení doplňovat strava) a trénujeme – jíme pětkrát či šestkrát denně. Kam se na nás hrabou sportovní hvězdy!

 

 

Při takovéto intenzitě je zřejmé, že jídlo musí formovat naší psychiku, duchovní svět, osobnost a zřejmě i charakter. Mnozí lidé si myslí, že duchovno je něco, co se odehrává v kostelech, na seminářích nebo při večerní meditaci, což je velký omyl. Nezávislé, pravé duchovno je propojeno s každou událostí, činem, myšlenkou našeho života a to, co nazýváme štěstím nebo smůlou, úspěchem nebo starostmi, jsou jeho zhmotnělým, hmatatelným důsledkem. Málokdo má to štěstí, aby tomu plně porozuměl. A ještě méně lidí může dlouhodobě trénovat své duchovní schopnosti (vnitřní svaly typu vůle), aby dosáhli vrcholové mistrovské úrovně.

 

 

Nejméně deset let každodenní dřiny trvá mladému sportovci, než se z něj stane světoznámý vítěz. Bodhidharma měl meditovat devět let, než byl spokojen s úrovní, které dosáhl. Buddha dokázal stáhnout tuto dobu na sedm let. Rozdíl mezi sportem a duchovnem je v tom, že ten, kdo nelyžuje, prostě není lyžař. Ale ten, kdo nerozvíjí své duchovní schopnosti, je i tak v duchovnu osudu. Proto se snažím hledat silné stránky této většiny lidstva.

 

 

Jídlo takovou silnou stránkou je.

 

 

I ten nejobyčejnější člověk vstává o trochu dřív, jen aby stihl další trénink, snídani. I přes shon, stres a nedostatek času nevynechá další tréninkovou dávku, oběd. A večer, když už z únavy vynechal posilovnu a lekci japonštiny, znovu zatne vůli a přinutí se k ještě jednomu tréninku, večeři. V některých silných obdobích dokonce přidává dávky nad plán a dře do zemdlení u noční lednice!

 

 

No řekněte, proč bychom takovouto neuvěřitelně pravidelnou a dlouhodobou práci nevyužili k ovlivnění osudu k úspěchu a štěstí…    

 

***

 

Tento působivý text je z knihy Spiritual Trekking aneb průvodce po Everestech vašeho života.

 

Těšíme se na Vás 30.6. ve 20 hodin na webináři v Klubu duchovního bohatství GJ

 

s názvem Společná magická večeře s dalším povídáním nejen o jídle.

 

Přihlašte se na mailu duchovnibohatstvi@gmail.com a rádi Vám zašleme podrobné instrukce.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top